What

Taking its name from the alder trees found alongside Brockhill Stream that winds through Brockhill Country Park and down to the Royal Military Canal, the Alder Court development proposes a mix of residential and extra care facilities, including:

The proposed development, accessed from Tanner’s Hill, would be adjacent to the retirement development at Mulberry Court, and high-quality care home: Saltwood Care Centre.

The proposals include enhancing the riverside footpath along the eastern boundary of the site, creating an attractive pedestrian route into Hythe from the footpath to the north of the site (HB23). This would benefit both existing and future residents within the locality.

Areas of open space will be provided within the site, including an extensive area in it’s western part, alongside Tanner’s Hill. The scheme includes the provision of wildflower grass with mown paths set among the retained mature trees. A number of trees are in a state of decline due to disease and storm damage. The scheme will retain the majority of the better quality trees and plant new trees where possible, either within public open space or large private gardens.

The proposed development will also incorporate a variety of bird and bat boxes, as well as new tree and hedgerow planting to encourage wildlife, with some use of more colourful trees and shrubs closer to the new buildings to provide seasonal interest.  The overall aim will be to provide a natural, attractive environment around the new houses and apartments.

Alder Court at Tanner's Hill, Saltwood